Средствата, предвидени по проект  Ремонт и обновяване на парк Борисова

...
Средствата, предвидени по проект  Ремонт и обновяване на парк Борисова
Коментари Харесай

Столична община предлага средствата за облагородяване на Борисовата градина да бъдат насочени към междублокови пространства

Средствата, планувани по план  Ремонт и възобновяване на парк Борисова градина да бъдат ориентирани за създаване на междублокови зелени споделени пространства в шест столични региона попадащи в зоните за влияние, включени в Интегриран план за градско възстановяване и развит предлага зам.- кметът Десислава Билева.

Това показа самата тя пред публицисти по време на инспекцията си на ремонтните действия в градината пред хотел Рила. Средствата са обезпечени от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година и са в размер на 10 324 080 лв., от тях 8 999 584 – БФП, а личното присъединяване възлиза на 1 324 496,00 лева

За мое огромно страдание ремонта и обновяването на историческата част на Борисовата градина, който бяхме договорили се стопира от две сдружения „ Гражданска самодейност за публичен релсов превоз “ и Граждански комитет „ Спасение 2000 “, които апелират Решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда София, че планът не предстои на Оценка на въздействието върху околната среда. Това от своя страна слага планът във физическа неспособност за осъществяване, поради забавата му  вече година и половина и неяснотата по приключването на правосъдните каузи. Билева напомни, че макар Решението на АССГ  от 16 юни предходната година, което беше в интерес на общината и отхвърли жалбите против Решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда, за същото са постъпили касационни тъжби и делото е изпратено на Върховен административен съд.  

Обжалването слага пред голям риск реализирането на плана в плануваните периоди (м. октомври 2023 година) и има риск европейските средства да бъдат изгубени.  В тази връзка и поради риска пред които сме изправени след извършени срещи и разменена преписка с Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Столичната община предлага пренасочване на тези средства в 6 столични региона с помощта на което, ще бъдат построени споделени зелени пространства със спортни и детски площадки, уточни още Билева и разчита кметове на региони да се оправят с тази задача по осъществяване на дейностите. Предстои предлагането на замяната на обектите да бъде разисквано и гласувано от Столичният общински съвет. Председателят на СОС Георги Георгиев изрази убеденост, че съветниците ще поддържат отчета и по този метод ще бъдат избавени безплатно  предоставените средствата, които ще се за облагородени 48 междублокови пространства, като на 26 от тях ще бъдат построени и детски площадки. „ Необходимо е да покажем, че сме положителни стопани на града и още веднъж ще разчитаме на отговорност както от страна на общинските съветници, по този начин и от районните кметове “, сподели още Георгиев.  Всички региони ще получат  средства  за облагородяване на зелени пространства от разнообразни финансови източници, уточни още Георгиев. На инспекцията на строителните действия в градината на хотел Рила участва и кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков, които разпорежда и управлява строителните действия в емблематичната градината. От страна на Столичната община следва да бъдат приключени възстановителни работи по зелените площи, които ще включват: отвесна планировка и възобновяване на тревните площи, осъществяване на нужните операции по застаряващата дървесна растителност – резитби и оформяне, попълване на розариума и полагане на украсителен мулч, кантиране на зелените площи с жив плет и засаждане на растителност, оформяне на декоративни групи или групи от цветни фигури  с перенни цветя. Пространството ще се освежи с нова паркова мебел – пейки и кошчета за боклуци. Трайчо Трайков изрази убеденост, че неотложните действия в Борисовата градина ще бъдат финансирани със средства от Столичната община.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР